A néphagyomány szerint a diós bejglit régen rontás ellen ették, a mákos pedig a néphiedelem szerint bőséget hozott.

Egy hagyományos bejgli hozzávalói:

1 kg liszt,
20 dkg vaj vagy margarin,
15 dkg zsír,
50 dkg cukor,
1 dkg élesztő,
40 dkg mák,
40 dkg dió,
10 dkg mazsola,
2 tojás,
2 dl tej,
só,
fél citrom,
4 dkg búzacsíra

A diós bejgli és mákos bejgli elkészítése:

Az élesztőt 2 dl langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A vajat és a zsírt elmorzsoljuk a liszttel és 10 dkg cukorral, ezután a felfutott élesztőt a tésztához keverjük, hozzáadunk még egy tojást, és 3 csipetnyi sót. Jól összegyúrjuk és hideg helyen néhány óránt pihentetjük, majd 6 egyenlő részre osztjuk, majd téglalap alakúra kinyújtjuk. Hármat mákos, hármat diós töltelékkel kenünk meg úgy, hogy a tölteléket késsel a tészta széléig kenjük, a keskenyebbik oldalon kb. 1 cm-t visszahajtunk a tésztából, és felsodorjuk. Enyhén kizsírozott tepsibe rakjuk a megtöltött bejgliket, majd tojással megkenve fél óráig meleg helyen tartjuk. Ezután ismét megkenjük, és hideg helyre tesszük addig, amíg a tojás megszárad. Közepesen meleg sütőben, kb. 35-40 percig, sütjük. Így szép márványos lesz.

Máktöltelék:

20 dkg cukorból 2,5 dl víz hozzáadásával szirupot főzünk, amellyel leöntjük a mákot, majd hozzákeverünk 5 dkg mazsolát, kevés reszelt citromhéjat (esetleg 1 meghámozott, reszelt almát).

Diótöltelék:

20 dkg cukorból 2 dl víz hozzáadásával szirupot főzünk és ráöntjük az őrölt dióra. Hozzáadjuk a megtisztított mazsolát, reszelt citromhéjat, és 4 dkg búzacsírát vagy morzsát.

A bejgli eredetileg Sziléziából származik, nevét a hajlított patkó formájáról kapta. Német közvetítéssel jutott el hazánkba a 19. században, mivel ekkor kezdték el ünnepelni a Karácsonyt. Először családi ünnepek süteménye volt, majd fokozatosan felváltotta a hagyományos karácsonyi kalácsot.

Készíts madáretetőt!

Ha madáretetőt készítesz, azzal egy egész szünetre való elfoglaltságot adsz magadnak :) Ugyanis utána ha odaszoknak a madarak, az egész család átvedlik madármegfigyelővé. Szóval elkészülni, vigyázz kész...

Milyen anyagból készüljön a madáretető?

Ahogy a lenti példákban is látod, számtalan anyagból és formából készülhet madáretető. Sokszor már az is elég, ha egy hagymás zsákba beleraksz mindenféle magot, és azt felakasztod egy fára. De készítheted gallyakból madzaggal összefogva, vagy deszkákból szögelve. Vagy kilyukaszthatsz egy műanyag öblítós flakont (előtte persze jól mosd ki).

Ha végképp nem megy, végső esetben venni is lehet egyet, de az nem olyan izgalmas.

Védett helyre tedd

Az egyik legfontosabb szempont, hogy olyan helyre akaszt, ahol a macskák nem férnek hozzá, nehogy megegyék a védenceidet.


A fotókat ők készítették: (Flickr CC)

Noël Zia Lee - madarak
Rennett Stowe - madáretető
stevendepolo - madáretető
fuzzcat - madáretető
Leogirly4life - madáretető
ahisgett - madáretető

Sapkát, sálat, kesztyűt fel, és irány a közeli erdő! Ez garantált szórakozást jelent, még akkor is ha nincs hó!

Téli erdei ötletek:

  1. Figyeljétek meg ahogy jégcsapok lógnak a fákról, vagy zúzmara borítja az erdőt
  2. Vigyetek magatokkal madáreleséget (napraforgó, búza, egyéb magok) a madáretetők feltöltésére
  3. Ha tó közelébe mentek, jó móka lehet kavicsok dobálása a jeges vízbe
  4. Hógolyózás, hócsata, hóember építés, hóvár építés ... minden ami belefér (csak hó legyen :)
  5. Számháború! Ki mondta, hogy ezt csak nyáron lehet csinálni?
  6. Fogócska és bújócska! Micsoda buli csúszni mászni a jeges erdőben!
15. oldal / 16