A Mikulás története

Értékelés:
(2 értékelés)
Fotó: Matti Mattila - Flickr CC Fotó: Matti Mattila - Flickr CC

Mikulás Szent Miklós püspök - szláv eredetű - népies elnevezése. Krisztus után született 245-ben, Patara városában egy gazdag család gyerekeként. Szülei egy járványban meghaltak, ezért nagybátyja nevelte fel aki érsek volt. Miklós a kolostorban nevelkedett, és már gyermekkorában elhatározta, hogy pap lesz.


Szentföldi zarándokútjáról hazatérve betért Anatólia fővárosába, Myra városába, ahol a helyiek püspökké avatták. Püspöki évei alatt mindvégig a gyerekek és a szegények megsegítésére szentelte életét.


A kolostor közelében, ahol lakott, élt egy szegény parasztember, akinek volt három lánya. Egy séta közben akaratlanul meghallotta a három lány vitáját. A lányok azon vitatkoztak, hogy másnap melyikük áldozza fel magát rabszolgának, ahhoz, hogy megszabaduljanak a szegénységből és egyikőjük férjhez mehessen.


Miklós püspök meghallva ezt a tanakodást visszasietett a kolostorba és egy marék arannyal visszatérve bedobta azt az ablakon, majd elsietett. A lányok azt hitték csoda történt, egy évvel később a csoda ismét megtörtént. A másik lánynak is adott egy marék aranyat. A lányok lépteket hallottak az ablak alatt, ezért kisiettek, ekkor látták meg, hogy egy piros köpenyes ember rohan el az ablak elől.

Harmadik évben az ablak zárva marad, mert kint nagyon hideg volt. Miklós püspök felmászott a tetőre és a nyitott kéményen át bedobta az aranyat, a harmadik lány éppen akkor kötötte fel harisnyáját száradni a kandalló szerű tűzhelyre. A keszkenőbe rakott arany épp belehullott a harisnyába.

A Mikulás napi ajándékozás a 19. században terjedt el Magyarországon. Angolszász területen Karácsonykor, Oroszországban pedig Újévkor hoz ajándékot a gyerekeknek.


Mikulás Télapó néven is ismert a gyerekek körében. A Télapó elnevezés a közhiedelemmel ellentétben nem a kommunista rendszerben született, hanem valamikor az 1920-as években, ugyanekkortól ismertek az első tipikus Télapó-ábrázolások a piros kabbáttal és sapkával, a hosszú ősz szakállával.

A kategória további cikkei: « Mikulás Dániában

2 hozzászólás

  • Hozzászólás hivatkozása push up bra chemise 2017. június 01. csütörtök, 03:58 beküldte: push up bra chemise

    Superb site you have here but I was curious about if you knew of any discussion boards that cover the same topics talked about here? I'd really love to be a part of community where I can get feedback from other knowledgeable individuals that share the same interest. If you have any suggestions, please let me know. Many thanks!

    Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezd a Javascript használatát, hogy megtekinthesd.
  • Hozzászólás hivatkozása BHW 2017. április 15. szombat, 22:01 beküldte: BHW

    Hello there, just became alert to your blog through Google, and found that it is truly informative. I'm going to watch out for brussels. I'll appreciate if you continue this in future. Numerous people will be benefited from your writing. Cheers!

    Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezd a Javascript használatát, hogy megtekinthesd.

Szólj hozzá