A Szilveszter története

Értékelés:
(0 értékelés)
Fotó: Tony_V - Flickr CC Fotó: Tony_V - Flickr CC

December 31. az év utolsó napja I. Szent Szilveszter pápáról kapta a nevét, akit 314-ben választottak pápának és 335. december 31-én hunyt el Rómában.

Az Újév ideje sokáig ide-oda tolódott. Volt idő, mikor december 24-én ünnepelték, de előfordult az is, hogy január 6-ára, és csak néhány évszázada, 1691-ben XII. Ince pápai döntésével rögzült január elsejére. Ekkor természetesen december 31., Szilveszter napja lett az óévbúcsúztató.

A szilveszteri mulatsághoz számtalan népi szokás kötődik:

Az egyik leglényegesebb az, hogy éjfél előtt nem szabad lefeküdni, ébren kell fogadni az új esztendőt. Ennek az ősi magyarázata az, hogy biztosítani kell a folytonosságot a régi és az új között, nem szabad az átmenetet alvással megszakítani.

Szintén ősi szokás a különféle zajkeltés, régebben kereplőkkel, kolompokkal, ma papírtrombitával és petárdával. A szokás eredetileg arra vezethető vissza, hogy elriasszuk az ártó szellemeket az egész elkövetkező esztendőről.

Ahogyan ünnepeljük az éjszakát, olyan lesz az egész esztendő. Ezért ajánlatos a kellemes társaság, a bőséges lakoma, legyen étel a hűtőben és a kamrában is. Viszont hasonló okból adósságot nem ajánlatos áthozni az előző évről, a tartozást illik kiegyenlíteni még az óévben.

Az sem mindegy, hogy mi kerül az asztalra. Szárnyast nem szabad enni, mert az hátrafelé kapar, malacot viszont ajánlott, mert az előrefelé túr. Szintén szokás ajanuár 1-i lencsefőzelék vagy lencseleves elfogyasztása, hogy anyagiakban se legyen hiányuk, a lencse formája ugyanis az aprópénzre emlékeztet.

2 hozzászólás

  • Hozzászólás hivatkozása What do you do for Achilles tendonitis? 2017. szeptember 05. kedd, 04:43 beküldte: What do you do for Achilles tendonitis?

    Thanks for any other informative web site. The place else may just I am getting that type of info written in such an ideal manner? I've a project that I am simply now operating on, and I've been at the glance out for such info.

    Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezd a Javascript használatát, hogy megtekinthesd.
  • Hozzászólás hivatkozása vilikeee 2012. december 13. csütörtök, 11:22 beküldte: vilikeee

    dogához kell

    Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezd a Javascript használatát, hogy megtekinthesd.

Szólj hozzá